Skip to main content

0683247874

De Bernedoodle


is het resultaat van een Berner Sennen en een niet verharende poedel of  een Bernedoodle x Bernedoodle

Benner Sennens hebben veel problemen met heupen, ellebogen, kanker en hartziektes. Tevens hebben ze als vervelende eigenschap dat ze veel haar verliezen. Veel van onze Bernedoodles gaan naar gezinnen die eerder al een Berner Sennen hebben gehad. Het temperament, de mooie aftekening, samenhangend met een hogere levensverwachting en minder gezondheidsproblemen en met weinig tot geen verharing doet men besluiten om voor de Bernedoodle te gaan.

De Bernedoodles zijn zeer sociaal en hebben een goed karakter, ook zijn ze leergierig en geschikt als evt. therapiehond, ze zijn ook geschikt voor mensen met een allergie. De Bernedoodle wordt snel je maatje, zal altijd aan je zijde staan wat men ook doet, of je nu houdt van wandelen, of met een film op de bank zit, het maakt niet uit hun enige taak is om gewoon jouw beste vriend te zijn. Ze zijn van nature makkelijk in de omgang, zeer loyaal, en zullen er altijd zijn voor het gezin ook kunnen ze erg goed met kinderen. Het zijn intelligente sterke honden.

De levensverwachting is nog moeilijk te bepalen, het is namelijk nog een vrij nieuwe kruising, maar het zal hoger liggen dan bij de Berner Sennen.  We verwachten dat de Bernedoodles tussen de 12 en 15 jaar zullen worden. De medium en de mini Bernedoodles worden nog wat ouder, hoe kleiner de hond, hoe hoger de levensverwachting.

Maten Bernedoodles

 • standaard

  hoogte van de hond ligt tussen de 53 en 65 cm en het gewicht tussen de 24 en 35 kilo

 • medium

  hoogte van de hond ligt tussen de 43 en 52 cm en het gewicht tussen de 14 en 23 kilo

 • mini

  hoogte van de hond ligt tussen de 35 en 42 cm en het gewicht tussen de 7 en 13 kilo

Er  zijn verschillende generaties doodles:

 • F1

  De eerste generatie van een kruising wordt een F1 genoemd. Bij de Bernedoodles is dit dus een kruising tussen een Berner sennen en een poedel. Een F1 draagt dus 50 % van de genen van een Berner Sennen bij zich en 50% van de genen van een poedel.

 • F1B
  Doordat F1’s meestal verharen, worden ze soms teruggekruist met een poedel in de hoop een stabielere vacht te creёren. Deze nakomelingen hebben dus 3 poedels als grootouders en hebben dan ook 75% van hun genen van de poedel. Daarom is het ook logisch dat zij niet zullen verharen; de poedel zelf is een niet-verharende hond.
 • F2, F3, F4 en multigen Bernedoodles

  Vanaf de tweede generatie worden ze multi-generatie genoemd ( bernedoodle x bernedoodle ). Genetisch zijn ze gelijk aan een F1: ze dragen ook 50 % van de genen van een Berner sennen bij zich en 50% van de genen van een poedel. Doordat wij reuen hebben die geen improper coat dragen, zullen wij steeds meer multi generaties bernedoodles gaan fokken.

  Wanneer een F1B gekruist wordt met een F1 zal het percentage poedel in de F2 die je dan krijgt, zelfs nog hoger liggen, nl op 62,5 %  ((50% + 75%)/2) (Geldt ook voor F2B x F2 of F3B x F3)