Skip to main content

0683247874

De Ultra Bernedoodle


is een Bernedoodle die 60 tot 85% Berner Sennen is

Wat is een Ultra Bernedoodle?

Een Ultra Bernedoodle is een Bernedoodle die 60 tot 85% Berner Sennen is, waardoor ze dus dichter bij de Berner Sennen staan dan bij de Poedel. Hierdoor krijg je dus meer het ontspannen temperament.

De Berner Sennen is veelal volgzamer en trouwer naar zijn baasje dan de zeer intelligente en meer zelfstandige Poedel. Hierdoor krijg je dus een makkelijkere huishond met een lage tot niet-verharende, rechtere vacht in een meer teddybeer uiterlijk ten opzichte van een Bernedoodle die meer Poedel genen heeft.

Waarom gebruiken jullie de term Ultra Bernedoodle ineens?

Simpel antwoord: wij kenden de term niet. Deze term wordt sinds enige tijd in de Verenigde Staten gebruikt. Nu is het zo dat het verhaal van de Ultra Bernedoodle zo nauw aan onze fokdoelen loopt dat het logisch is dat wij deze term ook gaan gebruiken. Daar komt ook bij dat, zover ons bekend op het moment van schrijven, wij de enige fokker in Europa zijn die al meerdere Ultra Bernedoodles gefokt hebben.

Gaan jullie nu alleen Ultra Bernedoodles fokken?

Nee. Genetische diversiteit is van belang en het werken naar een Ultra Bernedoodle bestaat uit vele stappen. Wij zullen dus zeker F1 (Berner Sennen x Poedel), F1B (Bernedoodle x Poedel) en hogere generaties Bernedoodles blijven fokken. Hoe bredere genen poel wij hebben hoe beter wij de Ultra Bernedoodle straks kunnen maken. Zo werken wij langzaam van een kruising naar hopelijk de Bernedoodle als een ras.

Is mijn Bernedoodle ook een Ultra?

Dat is volledig afhankelijk van de ouders en welke informatie beschikbaar is naast hoe de natuur werkt. Als je de verhouding Berner Sennen van de ouderhonden weet kun je dit wiskundig berekenen. Maar de natuur is geen exacte wiskunde. Soms kunnen pups meer bouwstenen meekrijgen van de Poedel die in de lijnen zitten dan van de Berner Sennen waardoor toch de bouw, vacht of zelfs het DNA percentage iets anders uitvalt dan verwacht. Dit kun je enkel achterhalen door een DNA test te doen. Uiteraard zijn er ook combinaties waarbij met zekerheid gezegd kan worden dat alle pups Ultra Bernedoodles zijn.