Skip to main content

0683247874

Een kijkje achter de schermen


Wij volgen een socialisatietraject zodat de pups zelfverzekerd en goed gesocialiseerd de deur uitgaan.

Wij beschikken over een eigen echoapparaat

De honden maken deel uit van ons gezin, leven dan ook gewoon in huis, of bij hun gastgezin waar ze een fijn leven als huishond hebben.

Wij leggen de lat hoog en zijn daarom jaren bezig geweest om selectief te zoeken naar de juiste bloedlijnen en ouder dieren. Op de leeftijd van een jaar testen wij onze honden op HD/ED, Patella Ecvo en DNA (via Embark).  Alleen als dit allemaal goed is mogen de teefjes vanaf 18 maanden hun eerste nest krijgen. 

Als een hond loops is prikken wij altijd op progesteron bij de dierenarts, dit doen we om het juiste dek moment te bepalen.  Als het juiste dek moment bereikt is laten wij het teefje insemineren of natuurlijk dekken.  Daarna zitten we vier weken in spanning want pas met vier weken kunnen we een echo maken om te zien of de het dekken of insemineren gelukt is. Deze echo kunnen we zelf maken aangezien wij een eigen echoapparaat hebben.

Echo apparaat

En dan is het gelukt!

Nadat de echo gemaakt is gaat het hard, je begint dan ook rond de 5 weken duidelijk te zien dat het teefje dragend is.  Ongeveer 1.5 week voor de bevalling laten wij het teefje wennen aan de werpkist, warmtelamp en alle  verdere benodigdheden die al klaar staan voor de bevalling, zodat ze hier vertrouwd mee raakt en ze de werpkist als haar vertrouwde plekje ziet.  Uiteraard  staat de werkpkist in de woonkamer waar ze geboren worden en de eerste 5 weken verblijven en wennen aan de dagelijkse geluiden en gebeurtenissen.

Als de pups er zijn

Als de pups geboren zijn worden deze de eerste 2 weken dagelijks gewogen om te kijken of alle pups mooi gelijkmatig aankomen.Blijft er eentje achter dan helpen we deze een handje mee. De eerste weken blijven de pups voornamelijk in de kist onder de warmtelamp dit omdat ze zich zelf nog niet warm kunnen houden. Ik zit lekker veel bij ze in de kist, want zo leren ze mijn geur kennen maar ook raken ze gewend aan aanrakingen van mij en het oppakken. In die eerste 2 weken nemen wij indien nodig DNA af bij elke pup uit het nest, zodat we goed de mensen kunnen inlichten overhoe de pup er later uit gaat zien.
Als we een nestje pups hebben laten wij de pups de eerste vier weken met rust, we willen in de periode nu de pups nog zo kwetsbaar zijn geen bezoek. Rond de leeftijd van 4 a 5 weken nodigen wij de gezinnen die in aanmerking komen uit om te komen knuffelen en spelen met de pups en hun keuze kenbaar te maken. Dan maken wij ook de app groep al aan, zodat we vanaf het moment dat ze de speelruimte in gaan hierop hun ontwikkelingen al kunnen delen.

Na 4 weken

Als de pups ongeveer een leeftijd hebben bereikt van 4 weken en ze lekker rond beginnen te lopen halen wij de werpkist weg en maken we een ren, zodat ze nog beter meekrijgen wat er allemaal gebeurt in huis, zoals mijn dochter die langs rent, de stofzuiger die lawaai maakt of de katten die een kijkje komen nemen. Ook beginnen we dan met de onweer- en vuurwerktrainingen, de subwoofer gaat lekker hard en de lichten flikkeren mee om dit zo realistisch mogelijk na te bootsen. De eerste keer vinden ze het vaak een beetje spannend, maar naar een paar keer herhalen kijken ze er al niet meer van op en spelen of slapen ze lekker verder. Rond de leeftijd van 3 /4 weken beginnen we met het zindelijk maken, wij plaatsen plasmatjes en leren de pups dat ze hun behoefte daarop moeten doen. Als de pups hier weg gaan zijn ze vaak al krant / matjes zindelijk.

Socialisatie is erg belangrijk

Uit eigen ervaring weet ik dat een goede socialisatie erg belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van de pups.Nu heb ik het geluk om in mijn woning de ruimte te hebben voor een puppy speelplaats waar een aantal speeltoestellen staan  waar de pups ongedwongen en op spelenderwijze uitgedaagd worden om op onderzoek uit te gaan en om nieuwe dingen te ontdekken. Door het gebruik van verschillende toestellen en trainingsmaterialen worden de zintuigen van de pups uitgedaagd, en ook kunnen de pups hun motoriek hier vol op oefenen. Dit alles om te werken naar een zelfverzekerde pup, die niet snel onder de indruk van iets is. Uiteraard is het wel van belang om dit thuis ook te blijven stimuleren, wij kunnen niet meer doen dan ze hier een goede start mee te geven.

Rond de 6 weken chip ik de pups en registreer ik deze bij de databank en zorg ik dat alle informatie bij de dierenarts aanwezig is. Ze hebben dan met 6 weken hun eerste check bij de dierenarts en worden ze ingeënt. Uiteraard hebben wij ze met 2, 4 en 6 weken al ontwormd. Ook krijgen ze bij de dierenarts een gezondheidscheck en ontvangen ze hun Europese paspoort. In de tijd dat de pups bij ons verblijven worden ze gewassen in ons hondenbad, maken ze kennis met de trimtafel en de doodle booster, en, indien nodig trimmen we dan hier en daar al wat bij.

En dan is het zover: ze vliegen uit !

Dit gebeurt rond 8 weken leeftijd, ze zijn er dan echt helemaal klaar voor om de grote wereld in te gaan en nieuwe dingen te leren en te ontdekken. De nieuwe pup kopers hebben al de nodige tips van ons gekregen via mail om goed voorbereid te zijn voor de komst van hun kleine. Bij afhalen van de pup krijgt men ook nog een leuk pup pakket mee. Wij houden ook altijd contact met onze pup kopers en staan 24/7 voor ze klaar, via de app groep houden we contact en de mensen kunnen ook contact leggen met elkaar om bijvoorbeeld ervaringen en tips te delen. Ook is het hartstikke mooi voor ons als fokker om te zien hoe je pups uitgroeien en ze te volgen naarmate ze ouder worden. Ik hoop dat jullie op deze pagina een beetje een indruk hebben gekregen hoe het bij ons achter de schermen verloopt, en dat u kunt zien dat we er alles aan doen u een fijne zelfverzekerde en gezonde pup met een fijn karakter aan te kunnen bieden.